lecytyna

Last Updated on

Lecytyna (Alfa-fosfatydylocholina) jest składnikiem odżywczym, a także dodatkiem. Lecytyna – to nie jest jedna substancja, a grupa związków chemicznych, wchodzących w skład związków, zwanych fosfolipidów. Znaczenie fosfolipidów polega na tym, że są one potrzebne organizmowi do tworzenia błon komórkowych i są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania mózgu, krwi, nerwów i innych tkanek.

Lecytyna można znaleźć w wielu produktach. Komercyjne preparaty lecytyny najczęściej produkowane są z żółtek jaj, soi lub zwierzęcych źródeł. Lecytyna jest podejmowana nie tylko jako podstawowy tłuste dodatki, ale i do wielu innych celów, takich jak produkcja podaniu leków (aby krople do oczu przylegają do rogówki), jako emulgator w produktach spożywczych (aby zachować składniki od podziału), jak i nawilżający krem do skóry w sprayu do gotowania i wiele innych.

Jako dodatek lecytyny używany do wielu chorób, w tym zmniejszenie poziom cholesterolu, leczenie zaburzeń neurologicznych i chorób wątroby i wiele innych. Jednak on nie jest zatwierdzony przez FDA dla każdej z tych aplikacji.

lecytyna

Korzyści Dla Zdrowia

Spożycie lecytyna rozkłada się na substancja, zwana cholinę, które organizm wykorzystuje do wielu procesów życiowych, w tym:

  • Transport tłuszczów
  • Metabolizm (rozpad żywności dla energii)
  • Ułatwienie transferu nerwów w mózgu (poprzez produkcję neuroprzekaźnika, zwanego acetylocholina)
  • Budowa błony komórkowej (i ulgę funkcje błony komórkowej)
  • Cholina nie łatwo jest produkowany przez organizm, ale w zasadzie należy go przyjmować w diecie.
  • Hipercholesterolemia (Wysoki Poziom Cholesterolu)

Badanie przeprowadzone w 2010 roku wykazały, że dodatek lecytyny sojowej, wprowadzane codziennie na kapsułki 500 mg, prowadzą do 42%-te wystąpienie obniżenia cholesterolu całkowitego. Cholesterol LDL (zły cholesterol) został obniżony na 56,15% po dwóch miesiącach podawania lecytyny. Badania wykazały, że codzienne kapsułki lecytyny sojowej może być skuteczna w leczeniu wspomagającym hipercholesterolemia (wysoki poziom cholesterolu we krwi).Jednostka

Wrzodziejące Zapalenie Jelita Grubego

Wrzodziejące zapalenie jelita grubego jest chorobą zapalną, która wpływa jelita; nazywa się też choroby zapalnej jelit (IBD). Ludzie z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego stwierdzono mniej fosfatydylocholiny—chemicznych w лецитине, niż ludzie, którzy nie mieli tego stanu.

Fosfatydylocholina jest składnikiem śluzu w przewodzie pokarmowym. Ten śluz jest bardzo ważna, bo ona chroni jelita grubego od stanu zapalnego. Tworzy istotny warstwa w jelicie grubym (okrężnicy) i jelicie cienkim. Ta kolonialna śluz chroni przed bakteriami, które wychodzą z krzesła.Dwie

Fosfatydylocholina (PC), jak mówią, jest odpowiedzialny za powstawanie ochronnej “jelit środka powierzchniowo-czynnego” lub błon śluzowych w warstwie. Jeśli warstwa PC jest uszkodzony, dodaje do rozwoju stanu zapalnego jelit, co często prowadzi do objawów wrzodziejącego zapalenia jelita grubego.

Badanie z 2010 roku wykazały, że lecitinovye suplementy pozwalają podżegającą aktywność, spowodowane wrzodziejące zapalenie jelita grubego, i “mogą włączyć w terapię pierwszego wyboru dla tej choroby”, według autorów badania.

Stan zapalny (zapalenie tkanki piersi)

Zapalenie sutka jest częstą chorobą u matek karmiących piersią. Niektóre źródła donoszą, że lecytyna może pomóc zapobiec zatykanie kanałów w piersi, co często prowadzi do mastitis (zapalenie tkanki piersi), ale badania są niejednoznaczne. Niektóre wiarygodne źródła, takie jak American college of cardiology, donoszą, że ” lecytyna nie zostały ocenione przez FDA za bezpieczeństwo, skuteczność i czystości. [Dlatego] wszystkie potencjalne ryzyko i korzyści lecytyny mogą być nieznane.”Amerykańska szkoła wyższa kardiologia informuje, że kobiety, które karmią piersią, nie należy używać lecytyna, nie porozumiał się najpierw z акушером lub innych dostawców usług medycznych.

Ale kanadyjski zasób, kanadyjski fundusz karmienia piersią, zaleca kobietom, u których istnieją powtarzające się problemy z zablokowanymi biustem do kanałów telewizji satelitarnej, brać 1200 mg lecytyny cztery razy dziennie, aby zapobiec zapalenie sutka. Lecytyna może zmniejszyć lepkość (gęstą, lepką) mleka poprzez zwiększenie stężenie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.5 “to bezpiecznie brać, stosunkowo tanio i wygląda na to, działa, przynajmniej u niektórych matek” – mówi kanadyjski fundusz karmienia piersią.

Jeśli badanie jest sprzeczne lub nieprzekonujące, konsumenci powinni skonsultować się z zaufanym lekarzem w zakresie bezpieczeństwa i skuteczności dodatki. Niektórzy lekarze mogą uznać, że ryzyko przyjmowania lecytyny niższa niż antybiotyki (podstawowe leczenie mastitis), i że profilaktyka może być najlepszym rozwiązaniem.

Stan zapalny (zapalenie tkanki piersi)

Choroba Alzheimera i funkcji poznawczych

Cholina, połączenie, istotne dla tworzenia i transportu lipidów (tłuszczów) w organizmie, znajduje się w, który jest ważnym źródłem pożywienia choliny. Cholina jest przeznaczony do poprawy funkcji poznawczych u osób z chorobą Alzheimera i innymi rodzajami demencji. Ale przegląd , ostatnio zaktualizowany w 2003 roku, nie znalazł żadnych dowodów tej teorii. Faktycznie, przegląd, nie znalazłem żadnych korzyści z korzystania z lecytyny dla ludzi z demencją. Jednak, według bibliotece Кокрейна, bardzo mały badanie wykazało pewne wstępne dowody na to, że lecytyna może pomóc wzmocnić pamięć, ale za mało dowodów, aby w pełni wspierać małe wyniki badań.Szóstka

Możliwe Skutki Uboczne

Chociaż lecytyna zwykle jest uważane za bezpieczne dla większości ludzi, że nie został gruntownie przetestowany systemem kontroli żywności i leków USA (FDA) dla jego bezpieczeństwa, czystości lub skuteczności. w związku z tym ważne jest, aby skonsultować się z lekarzem przed podjęciem lecytyny (lub innych leków), zwłaszcza dla tych, którzy przyjmują leki na receptę, inne ziołowe lub medyczne, suplementy, mają stan lub mają alergię.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here