OLEJ KOKOSOWY – CZY WIESZ JAK GO STOSOWAĆBY BYŁ DLA CIEBIE ZDROWY?

Choć w obiegowej opinii nie cieszy się już taką popularnością jak jeszcze kilka lat temu, to jednak nadal przypisuje mu się unikatowe, prozdrowotne właściwości. Warto je znać choćby dlatego, by świadomie inwestować we własne zdrowie i wiedzieć, jak zachować odpowiedni balans żywieniowy. Można go wykorzystać nie tylko we własnej kuchni, ale również w łazience, jako niezawodny kosmetyk do problematycznej cery czy włosówOLEJ KOKOSOWY – CZY WIESZ JAK GO STOSOWAĆBY BYŁ DLA CIEBIE ZDROWY?

KUCHENNE REWOLUCJE

Być może słyszałaś już o nasyconych kwasach tłuszczowych, z których olej kokosowy składa się aż w 92%? Wokół tego tematu nagromadziły się w ostatnim czasie liczne kontrowersje, co być może nieco skomplikowało Twoje podejście do tematu. To prawda, że w codziennej diecie zaleca się unikać produktów będących źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych, dlaczego więc miałoby być inaczej w przypadku oleju kokosowego? Miażdżyca oraz podwyższony poziom złego cholesterolu to nie żarty, nic więc dziwnego  w tym, że osoby, które chcą prowadzić zdrowy tryb życia będą unikać produktów które nie będą sprzyjać utrzymaniu organizmu w dobrej kondycji. W przypadku oleju kokosowego zagadnienie nasyconych kwasów tłuszczowych w oleju kokosowym nie doczekało się jednak ostatecznego rozstrzygnięcia, dlatego spokojnie. Warto jednak pamiętać o tym, by zachować umiar i nie nadużywać oleju kokosowego na co dzień, np.: zjadać łyżkami. Choć ten nierafinowany i pachnący świeżym kokosem może być dla wielu smakoszy naprawdę kuszącym urozmaiceniem smakowym, pamiętajmy, że jest to dodatkowy tłuszcz. Spożywany w nadmiarze, może nie przysłużyć się naszemu zdrowiu tak, jakbyśmy tego oczekiwali, dlatego nie zamykajmy się na jedynie słuszne tłuszcze w naszej codziennej diecie. Pamiętajmy o urozmaiceniu w spożywaniu tłuszczy w ogóle. 

A co z wysoką temperaturą dymienia, o której zwykle wspomina się w kontekście oleju kokosowego w kuchni? W tym przypadku kokos jest naszym sprzymierzeńcem, bowiem rzeczywiście wykazuje odporność na temperaturę smażenia w przedziale od 170° do 200° (w zależności od tego, czy kupiliśmy olej rafinowany czy nie). Co więcej, na oleju kokosowym możemy smażyć naprawdę wiele potraw, począwszy od jajecznicy a na naleśnikach kończąc. Jeśli lubimy delikatny kokosowy aromat w naszych daniach, wybierajmy nierafinowany olej kokosowy. Choć jest zwykle droższy niż ten bezzapachowy (rafinowany) jest znacznie bogatszy w składniki odżywcze. Jeśli zachowasz umiar w jego stosowaniu, z pewnością wystarczy Ci niewielki słoiczek oleju kokosowego na własny użytek.OLEJ KOKOSOWY – CZY WIESZ JAK GO STOSOWAĆBY BYŁ DLA CIEBIE ZDROWY?

KOSMETYK WSZECHCZASÓW

W przypadku pielęgnacji skóry, nasycone kwasy tłuszczowe to nasi sprzymierzeńcy, o czym już dawno przekonały się kobiety poszukujące rozwiązań z problematyczną cerą czy kiepską kondycją włosów. Nie dla każdego olej kokosowy będzie odpowiedni i nie powinno się twierdzić inaczej w celach marketingowych. Jednak, jeśli zmagasz się z przesuszoną skórą ciała czy głowy, warto wypróbować, czy to przypadkiem nie olej kokosowy będzie rozwiązaniem Twoich problemów. Jego działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne doceniły nawet młode matki, które niejednokrotnie polecały olej do pielęgnacji wrażliwej skóry maluszków. Skoro sprawdza się w pielęgnacji tak wymagających odbiorców, coś musi być na rzeczy. Jeśli obawiasz się, że olejowanie włosów olejem koksowym może się u Ciebie nie sprawdzić, rozpocznij zabiegi od nakładania go na końcówki. Po pewnym czasie powinnaś móc ocenić, czy olej kokosowy jest tym, czego potrzebujesz. 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here